Gepost door cmsadmin

NFT

Een NFT (Non-Fungible Token) is een unieke digitale asset die gebruikmaakt van blockchain technologie om eigendom en authenticiteit te garanderen. Kenmerkend aan een NFT is dat deze niet kan vervangen worden door een andere token, in tegenstelling tot fungible tokens, die wel onderling wisselbaar zijn (bijvoorbeeld cryptocurrencies). Ze worden vooral aangewend in de artistieke wereld in de vorm van digitale kunst.

Door het gebruik van NFT’s kunnen kunstenaars en makers van digitale inhoud hun werk op een nieuwe manier op de markt brengen en inkomsten genereren door de verkoop van hun unieke digitale creaties. Het zal met andere woorden een manier vormen om virtuele bezittingen te vertegenwoordigen en te verhandelen in de metaverse.

NFT’s creëren op die manier niet enkel de mogelijkheid om de economie binnen de metaverse te stimuleren en een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling ervan, maar zullen ook een potentieel gevaar vormen voor witwasserij. Deze mogelijkheid wordt geboden door de ongereguleerde en gedecentraliseerde aard van non-fungible token.

 

NFT

 

Wil je hierover meer w

De reden waarom NFT’s zo aantrekkelijk zijn voor het witwassen van geld, is dat er geen tussenkomst van financiële instellingen vereist is door de blockchain-technologie. De eigendom ervan kan met andere woorden in alle subtiliteit worden overgedragen.

Een andere manier waarop NFT’s kunnen gebruikt worden om geld te witwassen, is simpelweg door het aankopen van NFT’s met illegaal verkregen geld. Deze NFT’s kunnen vervolgens worden doorverkocht of geruild voor andere cryptocurrencies of fiduciair geld, waardoor de oorsprong van het illegale geld moeilijker te traceren is.

Bovendien kunnen witwassers hun identiteit verbergen tijdens het witwasproces door een cryptocurrency-wallet te gebruiken die geen verificatie vereist. Ze kunnen anoniem grote bedragen van de ene portemonnee naar de andere overmaken.

Een bijkomend aantrekkelijke eigenschap van NFT’s zijn echter de volatiele prijzen. De prijzen van NFT’s zijn namelijk zeer speculatief. In de praktijk kan een NFT die net voor 1 euro is gekocht, de volgende dag voor 1 miljoen euro worden verkocht. Dit maakt NFT’s zelfs aantrekkelijk voor het witwassen van geld via legale transacties.

Desalniettemin kunnen er verschillende maatregelen worden genomen om het witwassen van geld via NFT’s tegen te gaan. De transacties van NFT’s zouden bijvoorbeeld kunnen worden gereguleerd door overheden, zoals het opleggen van bepaalde verificaties tijdens de verhandeling. Een andere mogelijkheid zou zijn om de verhandeling zelf minder anoniem te maken door de identiteit van de kopers en verkopers op te vragen en te laten registreren.

Conclusie

Het witwassen van geld zal in de metaverse een volledig nieuw leven krijgen en zal een niet evident op te lossen probleem vormen, maar het zich ervan bewust zijn is al een grote stap richting de voorkoming.

Derhalve moet er een waardevermindering worden geboekt wanneer de realisatiewaarde op balansdatum lager ligt dan de boekwaarde. Dit moet conform het voorzichtigheidsbeginsel in het bijzonder gebeuren bij cryptomunten die worden gebruikt als betaalmiddel. Herwaardering van de vorderingen is daarentegen niet toegestaan. De vorderingen komen namelijk niet in aanmerking voor het uitdrukken van herwaarderingsmeerwaarden. Tenslotte is het aangeraden om in de toelichting te verduidelijken welk bedrag binnen de vorderingen betrekking heeft op cryptomunten.

 

Wil je hierover een expert ter zake spreken?

Contacteer ons via infotax@bloom-law.be

#NFT #metaverse #fiscaliteit #fraude @alexanderdelafonteyne